Appelbollen
Ingrediënten1 pak Bladerdeeg100 g blanke rozijnen 2 el rum 10 kleine zachtzure appels 150 g amandelspijs 2 eieren 1 el citroenrasp 1 tl kaneel |
|
BereidingWeek de rozijnen in de rum. Haal de deeglapjes met een mes van elkaar en laat ze ca. 10 minuten ontdooien. Verwijder de folie. Verwarm de oven voor. Vet de bakplaat in.
Schil de appels en boor de klokhuizen eruit. Klop de eieren los. Meng 1½ losgeklopt ei met citroenrasp en kaneel door de amandelspijs. Meng de rozijnen voorzichtig door de spijs. Vul de appels met het spijsmengsel.
Rol de deeglapjes iets verder uit. Zet op elk deeglapje 1 gevulde appel. Bestrijk de deegranden met losgeklopt ei. Vouw het deeg om de appels en plak de randen goed vast. Zet de appels met de naden aan de onderkant op de bakplaat. Bestrijk de bovenkanten van de appelbollen met ei. Bak de appelbollen in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Elektrische oven: 210°C
Variatie: Meng in plaats van rozijnen klein-gesneden geweekte abrikozen door de amandelspijs. Vervang de rum door sinaasappellikeur.
Bron: Koopmans
|