Driekoningenkoek (Galette des rois)
IngrediëntenTraditioneel Frans recept.
110 gram amandelen (gepeld) 1 vanillestokje (opengesneden) 100 gram suiker 50 gram boter 2 eieren 50 milliliter rum Bloem om te bestuiven 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid |
|
BereidingMaal de amandelen tot poeder. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Voeg suiker, boter, 1 ei, vanillezaad en rum toe aan de amandelen en draai het in de keukenmachine tot een massa.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol met een deegroller op een met bloem bestoven aanrecht 4 plakjes bladerdeeg tot een ronde lap (circa 28 cm doorsnede). Leg deze in de taartvorm en bak hem 10 minuten zonder vulling.
Rol nu een iets grotere cirkel van de overige plakjes baderdeeg. Neem de taart uit de oven en besmeer met het amandelmengsel. Verstop de boon of het figuurtje in het mengsel.
Leg er losjes de tweede lap bladerdeeg over. Splits 1 ei en bestrijk de bovenkant met het eigeel. Snijd met de punt van een mes een patroontje van bijvoorbeeld een ster in het deeg. Bak de koek in 30 minuten gaar.
Weetje: Galette des rois, ofwel driekoningenkoek, eten de Fransen op 6 januari. Degene die de boon of het keramieken figuurtje vindt dat verstopt zit in de koek, wordt voor de rest van de dag tot koning(in) gekroond. Bron: Allerhande Kerst 2007 |