Gefrituurd Kerstijs
Ingrediënten1 liter slagroomijs75 gram paneermeel 300 gram gepelde hazelnoten, fijngemalen 2 theelepels kaneelpoeder 4-6 eetlepels bloem 4 eiwitten (losgeklopt) olie om te frituren poedersuiker 8 glaasjes appelcider |
|
BereidingSchep 8 bollen ijs en leg ze op een groot plat bord, bekleed met bakpapier. Zet de ijsbollen 1 uur in de diepvries.
Strooi de paneermeel, hazelnoten en kaneel in een diep bord. Doe de bloem en de eiwitten elk apart in 2 andere diepe borden. Rol de ijsbollen een voor een door de bloem en dan door het eiwit en het paneermengsel.
Leg de ijsbollen terug op het bord en laat ze weer 1 uur goed aanvriezen. Herhaal de paneerlaag en laat het ijs weer minimaal 1 uur aanvriezen. Zorg dat de ijsbollen rondom goed gepaneerd zijn, zodat het ijs niet kan lekken tijdens het frituren.
Verwarm de olie tot 175 °C. Frituur de ijsbollen per 4 in maximaal 1 minuut rondom goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op 8 borden.
Garneer elk bord met plakjes appelchips. Bestrooi de borden met een (thee)zeefje met poedersuiker en zet er een glaasje appelcider bij. Lekker met appelchips, zie tip. Tip: Recept Appelchips Verwarm de oven voor op 125 °C. Verwijder met een appelboor het klokhuis van 1 stevige appel (bijv. jonagold) en schaaf of snijd hem in dunne plakjes (minimaal 16 stuks). Verdeel de appelplakjes over de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 1-1 1/2 uur (afhankelijk van de dikte) droog en krokant. |