Gevulde Kerststol

Ingrediënten

pak Mix voor Witbrood
1½ dl handwarm water
1½ dl lauwe melk
25 g boter
200 g rozijnen
200 g krenten
4 el rum
2 zakjes Vanillesuiker

½ tl kaneel
1 tl citroenrasp
50 g gehakte bigarreaux
50 g gepelde walnoten
50 g gepelde blanke hazelnoten
200 g amandelspijs
1 eidooier
1 el gesmolten boter poedersuiker

Gevulde Kerststol

Bereiding

Week de rozijnen en de krenten in de rum. Voeg water, melk, boter, vanillesuiker, kaneel en citroenrasp aan de Mix voor Witbrood  toe. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 10 minuten rijzen op een warme plaats. Hak intussen de noten grof. Voeg de krenten, rozijnen, bigarreaux en noten aan het deeg toe en kneed het geheel nog even goed door.

Meng de losgeklopte eidooier door de amandelspijs. Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg het op een ingevette bakplaat. Rol van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg. Vouw een kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt. Druk het deeg voorzichtig op elkaar. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor. Bestrijk voor het bakken de bovenkant van het deeg met water. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol. Leg het brood op een rooster en bestrijk het met de gesmolten boter. Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.

 

Elektrische oven: 200°C
Heteluchtoven: 180°C
Baktijd: ca. 45 minuten

Variatie: Bron: Koopmans

Vervang walnoten en hazelnoten door blanke amandelen en maccadamianoten.

Meng 1 el sinaasappellikeur door de amandelspijs.

 

 

Cookies

 

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Kerstkoken niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Op Kerstkoken gebruiken we:

 

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Kerstkoken