Gouden tulband
Ingrediënten8 sinaasappels250 gram boter (kamertemperatuur) 750 gram suiker 5 eieren 250 gram zelfrijzend bakmeel 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes 50 milliliter whisky 100 gram witte chocolade (in kleine blokjes) |
|
BereidingVerwarm de oven voor op 175 °C. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de helft van de oranje schil fijn. Snijd de rest van de schil in dunne reepjes. Mix de boter met 250 gram suiker, voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix er het bakmeel met 1 mespunt zout door.
Meng er de rasp en de abrikoos doorheen. Doe het mengsel over in de tulbandvorm en bak hem in de oven in 1 uur gaar. Pers 2 sinaasappels uit. Schil de rest van de sinaasappels (met het wit), snijd ze in plakken en verwijder de pitjes.
Verwarm 500 gram suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur zonder te roeren. Neem de pan van het vuur zodra de suiker gaat smelten, maar nog niet karamelliseert. Roer er het sinaasappelsap en de whisky door.
Neem de tulband uit de oven en de vorm, schenk er de helft van de warme sinaasappelstroop over. Laat op een rooster afkoelen. Schenk de rest van de stroop over de plakken sinaasappel.
Verwarm de chocolade in 2 minuten in de magnetron bij 600 Watt. Roer hem na 1 minuut om de 15 seconde even om. Schenk de chocolade over de tulband en bestrooi hem met de sinaasappelreepjes.
Snijd de tulband in 15 plakken en serveer ze met de sinaasappelplakken.
Bron: Allerhande Kerst 2007 |