Karameldraden

Ingrediënten

boter of margarine om in te vetten

100 gram suiker

Extra nodig:

Om een bakje te maken, een Soeplepel

Karameldraden

Bereiding

Vet de bolle kant van de soeplepel in met boter. Doe een flinke laag suiker in de steelpan en schud even, zodat de suiker gelijk is verdeeld over de bodem. Zet de pan op hoog vuur en roer met de eveneens beboterde keukenlepel tot de suiker is gesmolten.

 

Laat de vloeibare suiker bruin kleuren terwijl je de pan tussentijds een paar keer heen en weer schudt, zodat het karamelliseren gelijkmatig verloopt.

 

Draai het vuur uit, zet de pan op een vochtige theedoek en roer tot de karamel iets is afgekoeld. Pak een soeplepel bij de steel in de ene hand (met ovenhandschoen) vast, met de bolle kant naar boven. Schep met de andere hand met een gewone keukenlepel de vloeibare karamel uit de pan en laat deze in een dunne draad van de keukenlepel op de soeplepel lopen, terwijl je de soeplepel heen en weer beweegt.

 

Laat het mandje van karameldraden een beetje afkoelen en haal het met je vingers heel voorzichtig van de soeplepel. Je kunt het gewoon van de lepel afschuiven, je moet alleen opppassen dat je het mandje niet fijnknijpt. Leg het mandje op een vel bakpapier of een bord om verder hard te worden.

 

Tip: Karameldraden zijn prachtig als garnering bij de trifle met rood fruit of de meringues met citroenroom

 

Bron: Allerhande Kerst 2006

Cookies

 

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Kerstkoken niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

 

Ja, ik accepteer cookies:

 

Op Kerstkoken gebruiken we:

 

 

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Kerstkoken