Bereiding
Los 7g gedroogde gist (Dr. Oetker) op in 100ml warme melk en laat dit ca. 10 minuten staan tot het schuimig wordt.
Was 1 citroen en rasp de schil. Smelt 75g roomboter. Meng in een kom 400g bloem met 1 theelepel zout, 3 eetlepels suiker, 1 theelepel kaneel en de citroenrasp. Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje, breek hierin 1 ei en voeg het gistmengsel, 50ml melk en de gesmolten boter toe. Meng dit tot een elastisch deeg.
Bestuif een werkvlak en de handen met bloem. Kneed het deeg, totdat het niet meer aan de handen plakt. Laat het deeg, afgedekt met een lichtvochtige schone theedoek, op een warme plaats ca. 45 minuten rijzen.
Laat 300g krenten en rozijnen in heet water ca. 5 minuten wellen, laat ze uitlekken en dep ze droog. Hak 100g blanke amandelen grof. Klop 1 ei los en meng deze met een vork door 300g amandelspijs. Vorm van het spijs een rolletje van ca. 20cm lang.
Druk het deeg uit en verdeel de amandelen, krenten en rozijnen erover. Kneed het deeg nogmaals. Maak van het deeg een ovaal brood en leg deze op een ingevette bakplaat.
Leg de amandelrol in de lengte op het deeg (deze moet iets korter zijn dan het deeg) en vouw het deeg dicht. Bedek het deeg met een lichtvochtige theedoek en laat het deeg weer ca. 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 235°C (hetelucht 220°C).
Smelt 25g roomboter en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar, zet de oven uit en laat het brood nog ca. 5 minuten in de oven staan. Laat het brood op een rooster verder afkoelen. Bron: Receptentabel.nl
|