Kersttulband
Ingrediënten100 gram blanke rozijnen100 gram donkere rozijnen 100 gram sukade 250 gram zelfrijzend bakmeel 250 gram zachte boter 200 gram witte basterdsuiker 2 zakjes vanillesuiker 4 grote eieren Extra nodig: tulbandvorm (doorsnede 22 cm) |
|
BereidingOven voorverwarmen op 175 °C. In kom rozijnen en sukade omscheppen met 1-2 el bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem. Rest van bakmeel boven andere kom zeven.
In beslagkom boter, basterdsuiker en vanillesuiker met mixer in ca. 10 min. tot crèmekleurige, romige massa kloppen. Eieren een voor een erdoor kloppen; pas volgend ei toevoegen als het vorige helemaal door botermengsel is opgenomen. Zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toevoegen en met spatel luchtig door beslag mengen. Rozijnen en sukade ook luchtig erdoor spatelen. Beslag overdoen in tulbandvorm en bovenkant gladstrijken. Vorm op rooster in midden van oven schuiven en tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar bakken (erin gestoken satéstokje komt er dan droog uit).
De KerstTulband uit oven nemen en 10 min. in vorm laten afkoelen. Rand van kersttulband voorzichtig met vingertoppen losmaken, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt. Rooster op vorm leggen, vorm en rooster samen keren en vorm voorzichtig verwijderen. Tulband op rooster verder laten afkoelen.
Voor serveren tulband op schaal zetten en royaal bestuiven met poedersuiker.
Bron: Kerst recepten Allerhande 2005 |