Lebkuchen van honingdeeg
Ingrediënten1 kg roggemeel (reformwinkel)snufje zout 80 g speculaaskruiden 1 tl kaneel 2 tl Citroen Aroma 2 zakjes Walnoten of Hazelnoten 500 g honing 240 g boter 240 g poedersuiker 4 eieren 1 zakje Backin 2 el koud water |
|
BereidingZeef het meel met het zout boven een beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en doe hierin de kruiden, aroma en de noten.
Verwarm de honing, boter en de suiker in een pannetje tot 40 - 50°C. Laat het honingmengsel afkoelen en schenk het daarna in het kuiltje.
Klop de eieren los en voeg ze toe. Los het bakpoeder in water op en doe het bij de eieren. Kneed de ingrediënten vanuit het midden tot een samenhangend deeg. Zet het deeg 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor.
Rol het deeg tot ½ cm dik op een met bloem bestoven aanrecht uit. Steek met een uitstekertje koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven goudbruin.
Hierna kan je de koekjes verzieren met glazuur, noten en andere spulletjes die je lekker vind.
Elektrische oven: 180°C
Bron: Dr. Oetker |